nieuws
page
waarom lopen
Activiteiten
link naar websites
foto
forum
hoe word ik lid





TRAININGSTIPS.


Om uw conditie te verbeteren moet u uiteraard “ regelmatig trainen” !

En om efficiënt te zijn en om vorderingen te maken moet er een goed evenwicht zijn tussen inspanning en rust, tussen belasting en belastbaarheid!


Bij elke looptraining gaan we microscopisch kleine kwetsuurtjes verzoorzaken in onze spieren en pezen. Geen nood… ons lichaam reageert hier positief op en zal snel nieuwe, betere en meer spiercellen aanmaken. Tenminste als we ons lichaam na een ( intense) training ook voldoende hersteltijd geven!


TIPS:   - las tussen 2 trainingen zeker 1 rustdag in.

- zorg voor voldoende en goede nachtrust.           

- 70/30 regel: 30% van uw trainingen mogen intensief zijn. 70 % zijn rustige trainingen, ofwel 1 intensieve en 2 rustige trainingen per week.

- voor de training nog een glas water drinken zal uw spieren minder snel vermoeien en minder zwaar doen aanvoelen.

- ook tussenin voldoende water drinken voor een goede afvoer van afvalstoffen en een sneller spierherstel.

- uw training niet eindigen met een spurt of als u het echt niet kunt laten nadien nog rustig wat uitlopen om geen opstapeling van melkzuur te hebben. U kunt nadien eventueel ook nog 10 minuten rustig wat fietsen met een kleine, soepele versnelling ( gewone fiets of hometrainer).

- stretchen van spieren na de training bevordert het herstel.

- na een training zo snel mogelijk ( binnen de 30 minuten) een koolhydraat en vooral eiwitrijke drank drinken ( bv. chocomelk, recuperatiesportdrank,…)

Nadien een eiwitrijke yoghourt, plattekaas, broodje kaas of hesp.

- zorg voor goede, gevarieerde voeding met o.a. veel fruit, groenten en granen voor voldoende koolhydraten, eiwitten en vitamines.

- als uw lichaam vermoeid is na een zware werkdag, als uw spieren nog pijn doen van een vorige training, als u een ( beginnende) kwetsuur voelt dan betekent dit dat uw belastbaarheid verlaagd is en dat u uw belasting ( = intensiteit van training) ook moet aanpassen ! Of hou de weegschaal in evenwicht!!










Tien redenen om je loopschoenen aan te trekken.

De een loopt om er zich lekker bij te voelen, de ander om wat kilootjes kwijt te raken. Iedereen heeft zo een reden om de loopschoenen aan te trekken. Lees hier tien redenen om met lopen te beginnen.

1. Meeste effect
Hardlopen is de meest efficiënte manier om hart en bloedvaten in een optimale conditie te brengen. Dertig minuten lopen per dag, drie à vier keer per week, zorgt binnen de kortst mogelijke termijn voor een uitstekende fitheid.

2. Makkelijk toegankelijk
Hardlopen is de meest toegankelijke manier van sporten. Waar je ook woont of bent, een goed parcours is vrijwel altijd voorhanden. Je hoeft niet op zoek naar een sportschool of een massa sportmaterialen mee te nemen.

3. Niet duur
Hardlopen is goedkoop en eenvoudig te leren. Je hebt
goede schoenen nodig, behoorlijke kleding en verder eigenlijk niets. Iedereen weet hoe je moet hardlopen, en informatie over training is gemakkelijk te vinden.

4. Ontspanning
Hardlopen is de best mogelijke methode om te ontspannen. Dertig minuten hardlopen doet wonderen tegen de op het werk of thuis opgelopen stress. Het feit dat je getrouwd bent, een paar jonge kinderen en een baan hebt, betekent nog niet dat je geen tijd vrij kan maken om te lopen. Juist dan is het belangrijk om tijd voor jezelf vrij te maken, even alleen te zijn en te ontspannen. Een lichte ontspannen training is daar uitermate geschikt voor.

5. Afvallen
Hardlopen is een perfect onderdeel van elk afslankprogramma. Er zijn slechts weinig activiteiten te bedenken die sneller calorieën verbranden.

6. Flexibel
Hardlopen is een heel flexibele manier van trainen. Je kunt te allen tijde in je eigen tempo lopen, met of zonder gezelschap, en op elk moment van de dag.

7. Hart- en vaatziekten
Regelmatig lopen is een van de beste manieren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Op deze manier kun je bloeddruk en rustpols verlagen, je ‘goede cholesterol’ (HDL) verhogen en op een gezond lichaamsgewicht blijven.

8. Sterke botten
Spieren trekken tijdens de inspanning aan de botten, waardoor er meer botweefsel wordt aangemaakt. Dit is een belangrijk gegeven in de strijd tegen botontkalking, die dus het beste kan worden tegengegaan door veel te sporten en gezond te eten.

9. Ieder niveau
Wedstrijden zijn niet alleen voorbehouden aan prestatiegerichte lopers. Overal in het land worden wel trimlopen georganiseerd waar gezelligheid belangrijker is dan de uiteindelijke prestatie. Hardlopen is in België bijzonder goed ingeburgerd. In elke regio en elk weekeinde is wel een loop te vinden. Ook loopgroepen en verenigingen zijn gemakkelijk te vinden.

10. Gezonde huid
Lopen geeft een gezonde huid. Volgens dermatologen bevordert lopen de bloedcirculatie naar de huid waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Het vermindert ook de hoeveelheid onderhuids vetweefsel.

  

Startpagina